Начало » Русия и Казахстан евакуират над 100 000 души след наводненията

Русия и Казахстан евакуират над 100 000 души след наводненията

by Toni
0 Коментар

Русия и Казахстан наредиха на повече от 100 000 души да се евакуират, след като бързото топене на снеговете доведе до рязко повишаване на речните нива. Това е най-мащабното наводнение в района от поне 70 години.

Потопът от вода от топящия се сняг заля десетки селища в планината Урал, Сибир и райони на Казахстан в близост до реките Урал и Тобол, чиито нива според местните власти са се повишили с метри за няколко часа до най-високата стойност, които са били регистрирани някога.

Късно вчера нивото на река Урал в Оренбург, град с население около 550 000 души, достигна 9,31 м, надхвърляйки критичното ниво от 9,30 метра, съобщи областният управител. Той призова жителите на рисковите райони да се евакуират.

„Призовавам за повишено внимание и хората в наводнените райони да се евакуират незабавно“, предупреди Денис Паслер в Tелеграм.

Жителите на града гребяха по пътищата, сякаш бяха насред реки.  Укрепват се язовири и насипи.

Нагоре по течението на река Урал придошлите води пробиха язовирна стена в град Орск миналия петък.

Регионалните власти съобщиха, че нивото на водата в Орск е спаднало с 21 сантиметра и сега е на 9,07 метра, което все още е значително над официалното ниво за опасност от около 7 метра. Министерството на извънредните ситуации на Русия съобщи, че нивото на водата е спаднало в редица райони, но определи ситуацията като „все още тежка“.

Урал е третата по дължина река в Европа, която протича през Русия и Казахстан и се влива в Каспийско море.

Заповед за евакуация

Сирени в Курган, град на река Тобол, приток на Иртиш, предупредиха хората да се евакуират незабавно. Регионалните власти заявиха, че нивото на водите ще продължи да се покачва в продължение на три дни. и прогнозираха „трудна ситуация“ до края на април.

Извънредно положение беше обявено и в Тюмен, главен град на основния нефтодобивен район  в Западен Сибир.

Руските информационни агенции съобщиха, че министърът на извънредните ситуации Александър Куренков е пристигнал в града като част от регионална обиколка за оценка на опасността от наводнения.

„Трудните дни тепърва предстоят за регионите Курган и Тюмен“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

Президентът Владимир Путин разговаря с президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, където над 86 000 души бяха евакуирани заради наводненията. Токаев каза, че наводнението е може би най-страшното от 80 години.

Най-тежко засегнатите райони са областите Атирау, Актобе, Акмола, Костанай, Източен Казахстан, Северен Казахстан и Павлодар, повечето от които граничат с Русия и се пресичат от реки, които идват от Русия, като Урал и Тобол.

В Русия жителите на Орск се разгневиха заради недостатъчните усилия на властите. Стотина руснаци помолиха Путин да помогне и скандираха „засрамете се“ към местните служители, които според тях са направили твърде малко.

Кремъл съобщи, че Путин получава информация за ситуацията, но няма незабавни планове да посети зоната на наводнението, тъй като местните служители и службите за извънредни ситуации правят всичко възможно, за да се справят с потопа.

В Курган, регион с 800 000 жители, кадри от дрон показаха традиционни руски дървени къщи и златните куполи на православните църкви, които потопени под вода.

Руските официални лица казаха, че някои хора са пренебрегнали призивите за евакуация. Областният управител на Курган Вадим Шумков призова жителите да приемат сериозно предупрежденията.

„Разбираме ви много добре –  трудно е да оставиш имуществото си и да се преместиш някъде, където ти кажат местните власти“, каза Шумков.

„По-добре по-късно да се посмеем заедно на хидролозите и да възхвалим Бога за чудото на нашето общо спасение. Но нека го направим живи.”, заяви той.

В Курган нивото на водата се покачва и властите обявиха, че 19 000 души са изложени на риск.

Покачване на водите беше прогнозирано и за сибирската река Ишим, също приток на Иртиш, която заедно с Об, образува седмата по дължина речна система в света.

Не беше ясно защо тазгодишните наводнения бяха толкова тежки, тъй като топенето на снега е ежегодно събитие в Русия. Учените казват, че изменението на климата е направило наводненията по-чести в световен мащаб.

Mоже да хареса още