Начало » Руски генерал заговори за пълномащабна война в Европа

Руски генерал заговори за пълномащабна война в Европа

by Toni
0 Коментар

Висш руски офицер предупреди, че конфликтът в Украйна може да ескалира в пълномащабна война в Европа. Генерал-полковник Владимир Зарудницки, началник на Военната академия на Генералния щаб на руската армия обясни, че вероятността руската армия да бъде въвлечена в нов конфликт нараства „значително“.

Коментарът на Зарудници бе направен в статия за „Военна мисъл“, което издание на руското Министерството на отбраната, цитирано от държавната информационна агенция РИА в четвъртък (7 март).

„Възможността за ескалация на конфликта в Украйна – от разширяването на участниците в „прокси сили“, използвани за военна конфронтация с Русия, до широкомащабна война в Европа – не може да бъде изключена“, казва руският генерал.

“Вероятността нашата държава да бъде целенасочено въвлечена в нови военни конфликти значително нараства. Войната в Украйна предизвика най-дълбоката криза в отношенията на Русия със Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г.“, казва той.

Президентът Владимир Путин предупреди, че Западът рискува да провокира ядрена война, ако изпрати войски да се бият в Украйна. Путин представи решението си да изпрати стотици хиляди войници в Украйна през февруари 2022 г. като специална военна операция, предназначена да гарантира сигурността на Русия срещу украинско ръководство, подкрепяно от САЩ.

Накрая гарантирането на сигурността на Русия беше изразено в присвояване на 20% от територията на Украйна и пълно незачитане на международно установените граници на съседната страна.

Коментарите на Зарудницки идват в момент, когато Западът се бави в изпращането на военна помощ на Украйна след неуспешната контраофанзива на Киев миналото лято.

Зарудницки се застъпва за редица промени в начина, по който Русия организира своята защита, включително поставяне на по-голям акцент върху консолидиране на цялото руско общество около отбранителните нужди.

Прогноза от Литва

Високите цени на петрола, избягването на санкциите и държавните инвестиции осигуряват на Русия достатъчно ресурси, за да продължи войната в Украйна със сегашната интензивност поне още две години, се казва в доклад на литовските разузнавателни служби,публикуван в четвъртък.

Русия реформира и укрепи разкъсваната си от битки армия в Украйна през 2023 г. и е на път да разшири военния си капацитет по границата си с НАТО.

„Москва е в състояние да оцени научените уроци и да подобри бойната си ефективност“, добавят литовските агенции.

Докато Русия открито се снабдява с оръжия и амуниции само от Иран и Северна Корея, Китай се превърна в нейния най-голям доставчик на микрочипове, а юанът се превърна в основна валута за международните транзакции на Русия, се казва още в доклада.

В него се допълва, че след разполагането на тактически ядрени бойни глави в Беларус през 2023 г., Русия постоянно изгражда инфраструктура за тяхното използване. Путин твърди, че Русия поставя ядрени бомби в Беларус като предупреждение към Запада

Mоже да хареса още