Начало » Ръководителите на 18 организации от ООН: Нуждаем се от незабавно хуманитарно примирие

Ръководителите на 18 организации от ООН: Нуждаем се от незабавно хуманитарно примирие

by Toni
0 Коментар

Ръководителите на 18 големи структури на ООН отправиха в понеделник единен призив за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, докато израелските удари се засилват почти един месец след началото на конфликта, започнал с нападението на терористите от „Хамас“ на 7 октомври.

В текста се настоява всички страни да уважават ангажиментите си към международното хуманитарно право и правата на човека. „Призоваваме за незабавно и безусловно освобождаване на всички цивилни, взети за заложници“, допълват лидерите в очевидно обръщение към „Хамас“.

Юристи обясняват от началото на войната, че макар палестинските групировки да не са страна (защото не са държавен орган, който да ги ратифицира) по конвенциите за правата на човека и правилата за хуманно отношение, хуманитарни закони и законите за водене на война, те са обвързани с тези текстове в действията си.

Сред подписалите се са:

Фолкер Тюрк – Върховният комисар на ООН за правата на човека
Тедрос Аданом Гебрейесус – ръководител на Световната здравна организация
Мартин Грифитс – шефът на ООН за хуманитарна помощ
Филипо Гранди – върховният представител за бежанците
Синди Маккейн – изпълнителен директор на световната програма по прехраната
Катрин Ръсел – изпълнителен директор на УНИЦЕФ

„Цяло население е обсадено и атакувано, отказан му е достъп до най-важното за оцеляване, бомбардирани са домовете, приютите, болниците и местата за поклонение. Това е неприемливо“, казаха те в съвместно изявление.

„Нуждаем се от незабавно хуманитарно прекратяване на огъня. Минаха 30 дни. Стига толкова. Това трябва да спре сега.“

Авторите съобщават също, че от началото на конфликта са загинали 88 служители на Агенцията на ООН за подпомагане и строителство за палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) – „най-големият брой жерти от ООН, регистрирани в историята в един конкретен конфликт“. Това е структура, наела над 30 хиляди души, предимно местни жители, и Израел отдавна смята, че тя всъщност не контролира достатъчно къде точно отива международната помощ за Газа и каква е връзката на служителите или техните семейства с групировките, които нападат израелци.

Scores of aid workers have been killed since October 7 including 88 UNRWA colleagues – the highest number of United Nations fatalities ever recorded in a single conflict.

В петък Грифитс призова за хуманитарни „паузи“ в бомбардировките на Израел над гъсто населения палестински анклав, за да се подпомогнат доставките на помощ, които са далеч под нивата преди конфликта.

Палестинският пратеник в ООН Рияд Мансур отговори, че Грифитс трябва да призове за пълно прекратяване на огъня. „Трябва да кажете ясно и високо в съответствие с международното хуманитарно право, че трябва да има прекратяване на огъня, каза Мансур. Трябва да има спасяване на животи. Трябва да се извърши незабавно прекратяване на всички тези враждебни действия. Това е, което очаквам от вас.“

Израел отхвърли нарастващия международен натиск за прекратяване на огъня, заявявайки, че заложниците, взети от бойци на „Хамас“ по време на бунтуването им в Южен Израел на 7 октомври, трябва да бъдат освободени.

dnevnik.bg

Mоже да хареса още