Начало » Утре новият премиер и новите министри ще заемат своите места

Утре новият премиер и новите министри ще заемат своите места

by Toni
0 Коментар

Академик Николай Денков от „Продължаваме промяната – Демократична България“ представи на президента Румен Радев изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство.
Държавният глава обеща, че бързо ще издаде указа, за да може пленарната зала да гласува по съвест състава на бъдещото редовно правителство.
В краткото си слово в президентството той подчерта, че страната има нужда от успокояване на политическата ситуация:
„Кабинетът да бъде гласуван в Народното събрание и ако събере мнозинство, след това гладко да направи прехвърляне на властта така, както се изисква от Конституцията. Мисля, че всички имаме нужда от успокояване на ситуацията, за да знаят хората, че кабинетът, Народното събрание и президентската институция работят заедно, за да може се развива държавата в полза на хората и бизнеса“.
Държавният глава Румен Радев се обърна към акад. Денков с думите: „България ще има нужда от институции и политици, които да работят за сигурност, справедливост и срещу корупцията, както очакват всички почтени български граждани“.
Денков поясни, че няма знак в това, че Мария Габриел не е дошла на „Дондуков“ 2, и като допълни, че постоянно е в контакт с нея: „Няма драма…Вчера имахме многочасов разговор с Мария Габриел, много конструктивен. Направихме така, че съставът на кабинета да е приемлив и високо експертен. Надявам се, че това ще бъде оценено и кабинетът ще бъде гласуван“, посочи номинираният за премиер.
„Очакваме днес или най-късно утре да бъде издаден указът на президента, който позволява в НС да бъде гласуван кабинетът. Казах, че е много важно да се направи спокоен, плавен преход във властта, така че хората да знаят, че няма да има допълнително напрежение, така че разговорът между двама ни с президента бе как да създадем това спокойствие. Много е важно при предаването на властта служебните и новите министри да седнат за 1-2 часа да си кажат приоритетите и къде има проблеми“, посочи Денков и добави:
„Ще видим каква ще е подкрепата утре. Това, което можехме да направим по отношение на проектосъстава, той да бъде приемлив и едновременно с това експертен. На много високо ниво са всички участници в този кабинет, надявам се, че това ще бъде оценено и той ще бъде гласуван“.
5 юни 2023, АДД

Mоже да хареса още