Начало » „Хизбула“ не иска война с Израел, твърди Борел

„Хизбула“ не иска война с Израел, твърди Борел

by Toni
0 Коментар

Хизбула не иска война с Израел, тъй като е напълно наясно, че това може да накара Иран да се присъедини към конфликта, но ситуацията се влоши след неотдавнашната атака срещу Хамас в Ливан, заяви ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел в Бейрут.

Борел се срещна с политически представител на подкрепяната от Иран въоръжена групировка Хизбула в Бейрут в събота (6 януари), като част от усилията да се избегне въвличането на Ливан във войната между Израел и Хамас.

Той проведе разговори с ръководителя на парламентарния блок на Хизбула Мохамад Раад, съобщиха ливанските медии.

Източник от ЕС потвърди за срещата, която се проведе часове след като екстремистите на групировката изстреляха залп от ракети по израелска военна база в отговор на убийството на високопоставен член на Хамас при предполагаем израелски удар в Бейрут във вторник.

„Направих извода, че Хизбула не търси война или конфликт с по-голям интензитет. Впечатлението ми, което се надявам да не е грешно, е, че те са напълно наясно със сериозността на ситуацията и последствията, които би имала една по-голяма конфронтация, която може да въвлече Иран в нея“, заяви Борел.

Той призна, че ситуацията в Ливан е „критична“ и че „нещата са станали по-грозни на място“ след убийството на един от лидерите на Хамас Ал Арури в предградие на Бейрут.

На съвместна пресконференция с ливанския външен министър, Борел каза: „Абсолютно необходимо е да се избегне въвличането на Ливан в регионален конфликт. Изпращам това послание и на Израел – никой няма да спечели от регионален конфликт.“

Според Борел дипломатическите усилия за деескалация трябва да се съсредоточат върху справяне с „факторите на нестабилност“, засягащи граничните райони между Ливан и Израел.

По-рано тази седмица лидерът на Хизбула Хасан Насрала отвори вратата за бъдещ диалог за очертаване на границата между двете страни, които в момента са разделени от начертана от ООН линия. Той обаче заяви, че това ще се случи след края на войната в Газа.

Борел каза, че не вярва, че е „загубил“ способността си да разговаря с арабския свят поради фрагментираната позиция на ЕС по отношение на подкрепата за прекратяване на огъня в Газа.

Той припомни, че е настоявал „от самото начало“, че Израел трябва да спазва „правилата на войната“.

Главният дипломат на ЕС осъди цивилните жертви в палестинския анклав, подчертавайки сериозната хуманитарна криза и осъди „напълно неприемливите“ изявления, направени от няколко министри от израелското правителство.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен повтори коментарите на Борел по време на регионалната си обиколка, която го отведе в Йордания в събота.

Блинкен каза, че иска да се увери, че конфликтът в Близкия изток „няма да се разпространи“.

„Една от истинските тревоги е границата между Израел и Ливан и искаме да направим всичко възможно, за да сме сигурни, че няма да видим ескалация“, добави той.

Шиитската мюсюлманска въоръжена групировка Хизбула и Израел си разменят почти ежедневен огън след безпрецедентната атака на Хамас на 7 октомври срещу Южен Израел, която предизвика войната.

Удар по крепостта на Хизбула в Южен Бейрут, при който беше убит заместник-лидера на Хамас Салех ал-Аорури във вторник, засили страховете от по-широк пожар.

Служител на отбраната на САЩ, пожелал анонимност, каза пред Франс прес, че Израел е извършил удара, при който е убит Арури. Израел не е поел отговорност.

Хизбула заяви, че е атакувала израелската военна база за въздушен контрол Мерон с 62 ракети в своя „първоначален отговор“ на убийството на Арури.

Израелската армия съобщи за „приблизително 40 ракети от Ливан“ и каза, че в отговор е ударила „военни обекти“ на Хизбула.

Хизбула съобщи, че шестима нейни бойци са били убити в събота, без да уточни обстоятелствата.

До следобеда предупредителните сирени са прозвучали седем пъти в Северен Израел, казаха военните.

В сряда Борел предупреди, че убийството на Арури може да „предизвика ескалация на конфликта“.

От началото на войната в Газа са загинали 181 души в Ливан, включително 135 бойци на Хизбула, но и повече от 20 цивилни, включително трима журналисти, според данни на АФП.

В Северен Израел са били убити девет войници и най-малко четирима цивилни, съобщиха израелските власти.

euractiv.bg

Mоже да хареса още