Начало » Цитат на деня: Има план за действия, но не съм сигурен, че мечките го четат

Цитат на деня: Има план за действия, но не съм сигурен, че мечките го четат

by Toni
0 Коментар

Има план за действия, но не съм сигурен, че мечките го четат.“ Така министърът на околната среда и водите Юлиян Попов отговори пред Би Ти Ви на въпрос какво може да направи държавата, при положение че тези животни са от защитен вид, не могат да бъдат отстрелвани, но все по-често слизат в населени места, нанасян щети по кошери, убиват животни и присъствието им притеснява хората.

„Популацията на мечките нараства. Мечката е защитено животно и ще си остане защитено животно. Ние трябва да намерим начин да съжителстваме с тях и това не е лесен въпрос. Това е въпрос и на нашето поведение, може ли да се контролират територии, в които те живеят“, посочи екоминистърът.

Според него много малко вероятно да се разреши отстрела на мечки, а хората трябва да са подготвени, че може да се стигне до сблъсък с мечка.

И аз срещнах мечка, не е толкова страшно

„Хората трябва да се успокоят, че не е толкова страшно да срещнеш мечка. Трябва да знаеш какво да правиш. Аз не съм най-големият специалист какво се прави в такива случаи“, посочи Попов. Той разказа, че е срещнал мечка край своето село, зарадвал се е и я е снимал. „Това също е проблем, когато много започнем да им се радваме на мечките. Има такива случаи, в които хората разбират, че в близост има малко мече, започват да му слагат филии с мед. Това започва да привлича и образова мечката да започне да навлиза в човешките територии“, обясни министърът.

Той посочи, че екоминистерството компенсира всички собственици на убити от мечки животни, които са подали сигнал за това.

Вярва ли министърът на твърденията, че оголените от потопа тръби отвеждат дъждовна вода в морето, четете тук

Mоже да хареса още