Начало » „Честит бюджет!“ Без банкови такси при теглене на заплати и пенсии. Повече пари за службите

„Честит бюджет!“ Без банкови такси при теглене на заплати и пенсии. Повече пари за службите

Финансовият министър Асен Василев разговаря с депутати от ГЕРБ и ДПС по време на гласуването на бюджета в парламента.

by Toni
0 Коментар

Народното събрание окончателно прие Бюджет 2023 в ранните часове на петък в рамките на пленарно заседание, продължило повече от 20 часа.

“Уважаеми колеги, добро утро и честит бюджет”, обяви председателят на парламента Росен Йорданов в 5:42 часа и закри заседанието, след което последваха благодарности към депутатите от финансовия министър Асен Василев.

След като проектобюджетът, изготвен от екипа на Василев, беше редактиран между първо и второ четене, което предизвика напрежение в управляващото мнозинство, в крайна сметка той беше приет в пленарната зала в първоначалните му параметри. Те предвиждат 3% дефицит и сериозна капиталова програма, коментира финансовият министър.

Сред новите текстове на закона за бюджета попадна новото задължение заплатите на всички, които работят в предприятия с над 100 човека, да се изплащат по банков път. Депутатите приеха и отпадане на банковите такси при теглене на заплати и пенсии от банкомати на банката, издала съответната карта.

Друга промяна предвижда разширяване на кръга от случаи, при които съдът може да постанови да бъде разкрита банкова тайна, например по искане на публичен изпълнител във връзка с обезпечаване и събиране на задължения.

По отношение на регистрираните по ДДС фирми беше прието, когато в края на календарно тримесечие наличните суми в касите надхвърлят 50 000 лв., те да бъдат декларирани веднага. Първият период, за който ще се декларират тримесечни данни, е третото тримесечие на тази година.

Депутатите решиха и да оставят в сила намаления размер на ДДС от 20% на 9% за ресторантьорския бранш. Намалението стана факт по време на пандемията от COVID-19, но заведенията продължават да настояват за неговото оставане в сила и досега.

Мнозинството отхвърли идеята на Асен Василев клиентите на ресторанти и заведения, които не са получили касов бон със сметката си, да не заплащат своята консумация.

Бюджетът за 2023 г. предвижда увеличения на заплатите в редица държавни структури, особено в сектор “Сигурност”.

Основните заплати на персонала в системата на МВР се увеличават с 10% от 1 август, а някои длъжности ще получат допълнително увеличение със 100 лв., за което бяха предвидени общо 150 млн. лв. За увеличаване на заплатите в ДАНС бяха отпуснати 5,7 млн. лв., а за Държавна агенция “Технически операции” (ДАТО) – 3,7 млн. лв.

За Министерството на отбраната (МО) бяха предвидени допълнителни 75 млн. лв., а за Министерството на здравеопазването (МЗ) и протестиращите служители на центровете за спешна медицинска помощ – 30 млн. лв. Националният осигурителен институт (НОИ) пък ще получи 7,83 млн. лв. за увеличение на заплатите.

По-рано тази седмица темата за бюджета породи напрежение между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Това се случи заради поправки, които бяха приети между първо и второ четене от бюджетната комисия, предизвиквайки недоволството на Асен Василев. В сряда обаче лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС постигнаха споразумение да приемат първоначално предложеният проект.

Mоже да хареса още