Начало » „Шоуто на Слави“ е осъдено за 50 000 лв. заради обидни скечове

„Шоуто на Слави“ е осъдено за 50 000 лв. заради обидни скечове

by Toni
0 Коментар

„Седем-осми“ АД, фирмата на Слави Трифонов, която правеше „Шоуто на Слави“ по bTV, е осъдена да плати 50 000 лв. на журналистката Кристина Патрашкова заради обидни за нея скечове.

Върховният касационен съд се произнесе по делото преди дни и така решението на Софийския апелативен съд, който определи 50 000 лв. обезщетение, вече е окончателно.

Шаржирането на личността на Патрашкова е довело до вътрешно неспокойство, потиснатост, тревожност, накърнена социална вграденост в периода от юни 2015 г. – до юли 2019 г., приема съдът.

Патрашкова дава „Седем-осми“ на съд заради 10 шаржа, в които образът ѝ е пресъздаден от актьор.

Обидите към Петрашкова могат да се групират най-общо в такива, отнасящи се до личността ѝ (третирана като непривлекателна), до сексуалния ѝ живот (третиран като отсъстващ/неинтензивен) и до правоговора ѝ (пародират се изразни средства, вложени като нейни думи), обяснява съдът. Според него освен че т.нар. скечове са проява на недобър артистичен вкус, внушенията за външността, правоговора и сексуалния живот на Патрашкова са позорящи и недопустимо навлизане в лична сфера. При това сценаристите и водещият са били настойчиви, казва съдът, и допълва, че се очертава тенденциозност, която надхвърля мярата на допустимо осветяване на личност, популярна в медийното пространство.

По делото е разпитан свидетел, който разказва колко тежко Патрашкова е приемала скечовете за себе си, след третото предаване тревожността ѝ нараснала, тя „излязла от релси“. След като завела делото, шаржовете спрели.

В продължение на значителен период Патрашкова се е чувствала обидена, търпяла е душевни страдания, променила е начина си на живот, приема съдът.

Той припомня, че Конституцията гарантира правото на всеки да изразява и разпространява мнение и да търси, получава и разпространява информация. Това е един от най-важните принципи, върху които се гради всяко демократично общество и е условие за напредъка на обществото и за развитието на всеки човек. Това право обаче не е абсолютно. То не може да бъде използвано за злоупотреби и за накърняване и засягане на честта, достойнството и доброто име на другите.

„Негативните оценки за определена личност, открояваща се по една или друга причина в обществения живот, не пораждат отговорност, ако не засягат достойнството на личността, т.е. ако не осъществяват състава на обидата или състава на клеветата“, допълва още съдебното решение.

Mоже да хареса още