Начало » Ще гледаме ли реванш Байдън-Тръмп?

Ще гледаме ли реванш Байдън-Тръмп?

by Toni
0 Коментар

Президентът Джо Байдън обяви, че ще се кандидатира за втори мандат в Белия дом през 2024 г. и е много вероятно негов съперник от Републиканската партия отново да бъде Доналд Тръмп. В същото време мнозинството от американците не искат нито един от тях да се кандидатира. Демокрацията в САЩ изглежда има проблем.

Според проучване на NBCNews 70% от американците смятат, че Байдън не трябва да се кандидатира за втори мандат, като за демократите този процент е 51%. Анкетата е направена преди Байдън официално да обяви кандидатурата си за преизбиране.

Когато се кандидатира действащ президент, има малък шанс от неговата партия да се появят алтернативни кандидати.

В лагера на републиканците не се появява друг сериозен играч освен Тръмп. Сред републиканците, които са дали сериозни индикации, че планират да се кандидатират, но все още не са обявили кандидатурата си, са губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, бившият вицепрезидент Майк Пенс и сенаторът Тим Скот (Южна Каролина). Но ДеСантис, който е смятан за водещ потенциален републикански кандидат, изостава значително от Тръмп в сондажите (почти 70% подкрепят Тръмп въпреки опасенията за избираемостта му заради съдебните разследвания срещу него).

Половината от онези, които казват, че 80-годишният Байдън не трябва да се кандидатира отново, посочват възрастта му като „основна“ причина. Той вече влезе в историята като най-възрастният президент на САЩ.

Междувременно 60% от американците, включително една трета от републиканците, казват, че 76-годишният Тръмп не трябва да се кандидатира за президент. Неговата възраст обаче не изглежда да е основният аргумент, а фактът, че е твърде противоречив. Въпреки това той си има верни фенове.

За нас, европейците, може да изглежда странно, че толкова много американски консерватори, включително жени, подкрепят Тръмп въпреки скандалите за сексуалното му поведение.

В Италия обаче Силвио Берлускони също успя в по-младите си години да излезе невредим след скандалите заради своите партита Бунга-Бунга.

Също така изглежда странно, че в САЩ не се появяват по-млади кандидати, въпреки умората от старите лица, отразена от проучванията на общественото мнение.

За политическите централи кандидат, който вече е бил на поста, е по-сигурен залог. Никой не може да бъде сигурен какви скелети може да крият в шкафовете си новите претенденти. Кандидатите, които вече са били на поста, са имунизирани срещу срамно минало. Тръмп е идеалният пример – неговите противници може да го възприемат като руски агент, но поддръжниците му не са ни най-малко разколебани в подкрепата си.  От своя страна, Тръмп се опита да навреди на Байдън заради службата на сина му Хънтър в компанията „Бурисма“ в Украйна, но не успя.

Една кампания между Байдън и Тръмп със сигурност ще бъде ново издание на стари скандали и ще изглежда скучна. Лагерът на Тръмп със сигурност ще използва колекция от видеоклипове, на които Байдън се спъва, бърка думи или изглежда разсеян. Въпреки че Тръмп е само с четири години по-млад, той изглежда в добра физическа форма и ще се опита да се възползва максимално от нея, появявайки се физически на много предизборни митинги в цялата страна.

Проучването на NBC News установява, че общо 41% от регистрираните гласоподаватели казват, че определено или вероятно биха гласували за Байдън на общите избори, срещу 47%, които казват, че биха гласували за евентуалния републикански кандидат. Рейтингът на одобрение/неодобрение на Байдън също намалява, от 45% одобрение през януари до 41% през април. В този смисъл демократите имат проблем и изходът от реванша Байдън-Тръмп през 2024 г. може да се окаже с обратен резултат.

Погледнато от Европа, вече изглежда, че Байдън ще загуби срещу Тръмп, въпреки че американската политика често изненадва европейските наблюдатели.

Във всеки случай европейските политици е добре да са готови са сценарий, при който Тръмп се завръща в Белия дом. Френският президент Еманюел Макрон често е обект на критики сред европейските си колеги, когато пледира за стратегическа автономия за Европа, но той е прав. Подкрепата на САЩ за Европа (и за Украйна) не може да се приема за даденост след януари 2025 г.

През 2024 г. страните от блока ще гласуват на европейските избори. Европейските политически семейства са в търсене на послания, които да мотивират гражданите да гласуват. Превръщането на Европа в глобален играч със сигурност е привлекателно послание. Ако демокрацията в САЩ има проблем, хубавото поне е, че това може да е от полза за европейската демокрация.

https://euractiv.bg/

Mоже да хареса още