Начало » 100 милиона евро за ромите!

100 милиона евро за ромите!

by Toni
0 Коментар

Днес (5 септември 2023 г.) Александър Сорос, председател на фондациите „Отворено общество“, обеща 100 млн. евро за каузата на ромите в Европа, финансирайки новата „Фондация за Европа“ до 2030 г.
Новата фондация ще наследи и развива партньорствата с 4-те водещи инициативи, водени от ромите: ЕРИАК (Европейски институт за изкуства и култура на ромите), РЕДИ (Инициатива за развитие на ромското предприемачество), РЕФ (Фонд за образование на ромите) и Роми за демокра Ще продължи и сътрудничеството с редица национални движения като Аресел в Румъния, Опре Рим в Сърбия, Аваджа в Северна Македония, Кетан в Италия и Постоянната конференция на ромите в България.
Ангажиментът за финансиране, който ще се осъществи до 2030 г., ще бъде изпълнен от нова, независима фондация, базирана в Брюксел, която ще бъде първата институция от този вид и мащаб, администрирана от ром Фондацията ще бъде стартира следващата година и ще бъде ръководена от Желко Йованович, който от 2010 г. координира Службата за ромски инициативи на „Отвореното общество“.
Обявявайки подкрепата от 100.000.000 евро, Александър Сорос каза на сайта на Open Society Foundations следното: „С ново поколение изключителни ромски лидери, определящи стратегията и приоритетите за финансиране, аз съм уверен, че новата фондация ще бъде динамична сила – посветена на реализирането на ромския народ и преодоляването на дълбоките вкоренени бариери, пред които Ще направим всичко възможно да подкрепим фондацията и нейното ръководство в мисия, която ще бъде от полза не само за ромите, но и за цяла Европа. ”
Фондациите „Отворено общество“ отдавна са най-големият поддръжник на каузата на ромите в Европа, като даряват за тази кауза не само повече от всеки друг частен финансист, но дори повече от всички европейски правителства.
Желко Йованович, който ще бъде назначен за изпълнителен директор на новата фондация, предаде:
„Ще работим с всички, които могат да насърчат нашата мисия да съчетаем изборния и икономически потенциал на най-голямото малцинство в Европа с гласа на нашите най-надеждни организатори, поддръжници и влиятелни Целта ни ще бъде да изградим основа, която не само предлага положителни промени за ромите, но и да допринася за европейско бъдеще, основано на справедливост и равенство. ”
·
5 септември 2023, АДД

Mоже да хареса още