Начало » Борис Попиванов: ДПС и Пеевски са като водата – заема формата на съда, в който я налееш

Борис Попиванов: ДПС и Пеевски са като водата – заема формата на съда, в който я налееш

Според политолога имаме "Конституция в чувал", а промените в основния закон са "сериозен риск"

by Toni
0 Коментар

Предстои „изкуствено напрегнат пазарлък“ преди ротацията, смята той

Ситуацията с ДПС и Делян Пеевски е като водата, която заема формата на съда, в който я налееш.
Това каза пред БНР политологът доц. Борис Попиванов, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Делян Пеевски се наложи като водеща фигура в правителственото мнозинство – директно отправя ултиматуми и раздава инструктажи, допълни той.

Това правителство реши да интегрира ДПС не само заради конституционната реформа и евро-атлантическия ангажимент на управлението, а защото ГЕРБ смяташе, че с участието на ДПС ще успее да балансира прекомерните властови апетити на ПП, но ДПС не се задоволява с ролята на партньор в нечия чужда схема и изпълнява самостоятелна игра, изрази мнение политологът в предаването „Преди всички“.

Категорично управлението може да бъде наречено „тройна коалиция“.

ДПС е водещ участник в коалицията, смята доц. Попиванов. Според него със „сглобка“ се избягва думата „коалиция“, но всъщност мнозинството е доста стабилно.

„Няма изрично, категорично и свещено споразумение в коалицията“, затова с наближаването на ротацията наблюдаваме пазарлъци, за да се стигне до изгода за всеки от участниците, изтъкна той. По думите му предстои „изкуствено напрегнат пазарлък“ преди ротацията, но нито един от участниците към този момент няма интерес да събаря масата. Според него трите основни политически сили в мнозинството се опитват да монополизират икономическите среди.

„Това е Конституция в чувал“, коментира Борис Попиванов относно промените в основния закон, като направи аналогия с израза „котка в чувал“.

Това е основен закон, а не детска игра, посочи политологът, който вижда в промените в Конституцията „сериозен риск и опасност пред българския парламентаризъм“.

В играта на президента има най-малко изненади, отбеляза още Борис Попиванов.

bnr.bg

Mоже да хареса още