Начало » Войната е довела до срив на раждаемостта в Украйна

Войната е довела до срив на раждаемостта в Украйна

by Toni
0 Коментар

Войната в Украйна е довела до спад на раждаемостта в страната с 28%, сочи официалната статистика, цитирана от Би Би Си.

През първите шест месеца на 2023 г. там са били родени 96 755 деца при 135 079 през първата половина на 2021 г.

Въпреки че броят на новородените бебета намалява през последното десетилетие, това е най-големият спад след обявяването на независимостта на Украйна през 1991 г.
Нейното население е било над 43 милиона души преди войната, но близо шест милиона оттогава са избягали по данни на ООН.

Данните за раждаемостта, съпоставени от украинския уебсайт за анализ на данни Opendatabot, са в съответствие с наблюденията на демографски експерти, които са регистрирали подобни спадове при предишни войни.

Базираното в САЩ Бюро за справки за населението отбелязва, че по време на граждански конфликти коефициентите на плодовитост обикновено спадат с до една трета, но се възстановяват бързо след края на битките.

Преди Русия да нахлуе в Украйна, всеки месец са се раждали до 23 хил. бебета, но сега се раждат около 16 хил.

Няма голям дисбаланс между половете. През първото полугодие на 2023 г. родените момчета са 49 626, а момичетата – 47 129.

Предишният сериозен спад на раждаемостта в Украйна беше, когато Русия нахлу и анексира Крим през 2014 г. През следващата година броят на бебетата намаля с 12%.

Според ООН дори преди войната се очакваше населението на Украйна да намалее с 50% до 2050 г., пише „Гардиън“.

„Украйна имаше едно от най-ниските нива на раждаемост на планетата. И тогава избухна война“, каза Бриена Перели-Харис, професор по демография в Университета в Саутхемптън, която изучава нивата на раждаемост в Украйна, пред NPR през март тази година.

„Когато украинците почувстват и видят повече стабилност; когато почувстват повече защита, те ще имат желание да имат повече деца“, коментира лекар, който помага в управлението на родилния дом в западен Киев, пред NPR.

www.dnevnik.bg

Mоже да хареса още