Начало » ГЕРБ прекрои бюджета и принуди Асен Василев да не го подкрепи

ГЕРБ прекрои бюджета и принуди Асен Василев да не го подкрепи

by Toni
0 Коментар

След близо 11-часово заседание, завършило късно снощи, ресорната комисия в Народното събрание прие на второ четене Законопроекта за държавния бюджет за 2023 г. Това обаче стана след сериозно орязване на ключовите мерки за засилване на данъчния контрол, които бяха записани от финансовия министър Асен Василев. Основна причина за отпадането им станаха предложения на ГЕРБ, подкрепени основно от „Има такъв народ“ и „Възраждане“. Всичко това принуди в края на заседанието Василев да обяви, че не подкрепя бюджета в този му вид, а Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ му предложи да си подаде оставката, съобщи БТА.

Финалното гласуване на бюджета предстои в пленарна зала. Депутатът от ДПС и председател на комисията Йордан Цонев уточни, че не е свършена добра работа и не е оптимист за това, което ще се случи при крайното гласуване на бюджета.

Повод за реакцията на финансовия министър станаха отхвърлените предложения за по-голяма събираемост и опитът му да изкара от сивата икономика част от бизнеса. Това стана по искане на депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

С гласовете на ГЕРБ, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ беше отхвърлено предложението заплатите на служителите да се изплащат само по банков път. Тази мярка беше насочена за фирмите с над 50 служители, както и към ресторантьорския бранш. Отхвърлена беше и идеята клиентите, които не получават касова бележка в заведенията, да могат да откажат да заплатят сумата.

„Законодателят ви е дал всички механизми да проверявате касовите бележки. Дали сме ви базука да се борите срещу сивата икономика, а искате да впрегнете обикновените хора, като ходят по ресторантите, да си искат бележките“, аргументира се Делян Добрев.

С тези идеи Асен Василев целеше да увеличи събираемостта на ДДС. Отпадна и предложението за представянето на редовна отчетност пред Националната агенция за приходите (НАП) на касовите наличности във фирмите.

„Отнехте инструмент за контрол и събираемост на данъците. Стана ясно, че НАП не трябва да прилага този инструмент. След като не бяха приети мерките за данъчна събираемост, Министерството на финансите не подкрепя бюджета в този му вид“, заяви Василев.

Той обвини депутатите в лобизъм и добави, че „всеки може да го кара през просото, стига да се обади на някоя парламентарна група“. Финансовият министър каза още, че преди да започне гледането на бюджета в пленарна зала ще предостави на народните представители сумата, която бюджетът ще загуби заради неприетите мерки. По думите му това са стотици милиони левове.

Йордан Цонев обобщи, че бизнесът в България плаша ниски данъци и е неприемливо да се отнемат инструменти за данъчен контрол на финансовото министерство. Според него вече на никого „не му пука“ за събираемостта.

Ресторантьорите получиха още преимущества в бюджета, след като идеята на „Има такъв народ“ за прекратяване на намаленото за тях и кетъринг компаниите ДДС беше отхвърлена. Мярката беше въведена като облекчение заради кризата, предизвикана от коронавируса. От Министерството на финансите уточниха, че не е редно в средата на годината да се прави подобна промяна, но и допълниха, че в следващия бюджет намалени данъчни ставки няма да има.

Преди дни министърът на туризма Зарица Динкова загатна, че намаленото ДДС за ресторантьорския бранш може да отпадне заради случая с клиента, който плати 490 лв. за три пържоли в заведение във Варна. След това от браншовите организации обявиха, че ще го съдят заради уронване на престижа на заведенията. Именно тази реакция провокира Динкова да предупреди заведенията какво може да се случи.

Mоже да хареса още