Начало » Данданията на ГЕРБ за „Лукойл“ – каква е истинската цел

Данданията на ГЕРБ за „Лукойл“ – каква е истинската цел

by Toni
0 Коментар

Правителството на „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ) е притиснато от мексиканска вълна на протести – едва стихнало недоволството на зърнопроизводителите, започнаха блокадите на миньорите и енергетиците от въглищната индустрия, а сега магистрала „Тракия“ се канят да затворят работещите в „Лукойл“.

Новата дандания

Само месец след като 49-ото Народно събрание гласува изключението за внос на руски суров петрол въпреки европейските санкции да е в сила до октомври 2024 г. (т. нар. дерогация), а „Лукойл“ да представи план за постепенно намаляване на преработката на „Уралс“, ГЕРБ с подкрепата на ДПС поискаха то да отпадне. Макар да подкрепиха по-рано отлагането за догодина. Обявената за „спешна“ среща в парламента днес, инициирана от партията на Бойко Борисов, с участието на лидерите на ПП-ДБ и ДПС, на премиера Николай Денков и министъра на финансите Асен Василев, завърши някак театрално.

„Лукойл Нефтохим“ са заявили готовност да платят 500 млн. ДДС, който дължат, съобщи съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Той даже им се закани: да не помислят, че няма да си плащат данъците в България, иначе – дерогация. Внушението е като написано на плакат на манифестация – ами стреснали са се от евроатлантизма на Борисов, Пеевски и Делян Добрев и тутакси решили да се издължат на бюджета! Ето така българските граждани разбират кой е загрижен за цените на горивата и доходите им, е (не)скритото послание на данданията.

Руски бензин – в новите протести

В месеците преди местните избори на 29 октомври синдикати и политически сили се опитаха да създадат перфектната буря. Отворила се е възможност поради комбинацията от три неблагоприятни фактора – ефектите от войната в Украйна, забавени с години решения, които вече не търпят отлагане, както и кабинет на малцинството, подкрепян от такива партньори, че врагове не му трябват.

Каквото и да се случи с искането на ГЕРБ, негативите ще са на сметката на ПП-ДБ. Ако не го подкрепят, ГЕРБ, които вече претендират да са ястреби-евроатлантици, ще ги обвинят, че са под руско влияние. Депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев отдавна дърпа тази струна, припомняйки факта, че въпреки европейското ембарго за внос на руски суров петрол по море, България получи изключение миналото лято след настойчивите искания на премиера Кирил Петков и министъра на финансите Асен Василев.

Евроатлантизъм – или игра за частни интереси

„Гласуването на това решение в Народното събрание ще очертае много ясно на чия страна са парламентарните партии и коалиции – на страната на гражданите и евроатлантизма или на страната на „Лукойл“, Русия и финансирането на войната срещу Украйна“. Това пък гласи прессъобщение, изпратено от името на съпредседателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който излиза с позиции по всякакви теми, а лидерът на партията Мустафа Карадайъ мълчи. Прекаленият евроатлантик и на НАТО не е драг, особено със санкции заради корупция по глобалния закон „Магнитски“…

Ако ПП-ДБ подкрепят отпадане на изключението за вноса на руски суров петрол, рискуват криза на пазара на горива и неминуемото им поскъпване, от което ще спечелят няколко големи търговци, а правителството е застрашено от сериозни трусове. И премиерът Денков, и министърът на финансите обясниха преди време, че е необходим плавен преход, а „Лукойл“ представиха и план как да се случи до края на 2023 г.

Ако „Лукойл“ спре работа

„Искрено се надявам, че няма някаква предизборна надпревара кой ще е по-твърд към „Лукойл“. Още повече ми се иска да не прозира замисъл и интерес от внос на горива“, коментира по БНТ вчера заместник-председателят на Комисията по енергетика Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

Но и „Лукойл Нефтохим Бургас“ може да спре работа и така да спомогне да се разрази перфектната буря, която да постави на колене премиера и правителството. Съвпадение или не, но натискът за незабавно спиране на вноса дойде след спекулации, че има инвеститорски интерес към рафинерията, макар собственикът „Литаско“ да отрече. Внезапното прекратяване на изключението би се отразило на производствения процес, с което да се окаже натиск върху изтеглянето ѝ от България.

Предизборни баталии

Делян Добрев пуска в обращение слухове, че „Лукойл“ изнася на пазари в ЕС продукция, произведена с руски нефт – макар да няма право да го прави – и е настървен за либерализиране на пазара на горива, тъй като „хранилката на „Лукойл“ е прекалено голяма“. Като енергиен министър на ГЕРБ в кабинет на Борисов тази хранилка изобщо не го впечатляваше, нито фактът, че рафинерията пропуска да внесе данък печалба.

А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов търси подкрепа и от „половинката“ на ПП в коалицията – „Демократична България“. От ДБ също настояваха за прекратяване на изключението за вноса на руски суров петрол, но, за разлика от ГЕРБ и ДПС, те винаги са имали устойчива позиция спрямо монопола на „Лукойл“, а законопроектът държавата да поеме оперативен контрол над рафинерията при заплаха за националната сигурност е тяхно дело.

Какво точно искат ГЕРБ

Внушенията откъм ГЕРБ са, че България купува евтин руски петрол, но това не се отразява на цените на горивата, значи някой „прибира разликата от близо лев“. Пропагандната акция е точно в последната седмица преди местните избори, а цялата предизборна кампания на ГЕРБ премина в критики към правителството и автореклама какво е свършено при управленията на Борисов.

По bTV заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че не искат да падне правителството – „защото, ако искахме, има ясен парламентарен механизъм за това“. Не искат – борят се да спечелят местните избори, а защо не – и нов собственик на „Лукойл“.

dnevnik.bg

Mоже да хареса още