Начало » Денков за ветото на Орбан: Другите 26 страни са обединени около ясни приоритети

Денков за ветото на Орбан: Другите 26 страни са обединени около ясни приоритети

by Toni
0 Коментар

Премиерът Николай Денков отрече публикациите, че австрийският канцлер Карл Нехамер специално е напуснал залата на лидерите снощи, за да разговаря с председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен за присъединяването на България и Румъния към Шенген.

На влизане на заседанието от втория ден на европейските лидери той уточни:

„Срещата беше обща. Бяхме заедно с румънския президент, с канцлера на Австрия при госпожа Фон дер Лайен. Това, което направихме, е да обясним, че за нас сухоземните граници са важни и да направим едно предложение как би могло да се подходи. Преговорите продължават. Както казах, ще бъдат до последния ден“.

Министър-председателят не посочи кой е последният ден, когато се очаква да приключат преговорите по въпроса.

По повод ветото на унгарския премиер Виктор Орбан върху помощта за Украйна в актуализацията на бюджета на ЕС, което провали и преговорите по нея, министър-председателят заяви:

„Да погледнем откъм хубавата страна. Другите 26 са обединени около точна сметка, с ясни приоритети, с ясни суми, така, че действително остана само унгарският премиер. Затова и решението беше, че в момента продължаваме с тези изчисления“.

Денков поясни, че все още не е уточнена датата на извънредната среща на лидерите, като се предвижда тя да се проведе в края на януари.

bnr.bg

Mоже да хареса още