Начало » Европейският бизнес не вярва на Китай

Европейският бизнес не вярва на Китай

Домбровскис изнася реч по време на срещата на върха в Шанхай, Китай, в събота, 23 септември 2023 г.

by Toni
0 Коментар

Европейските фирми в Китай все повече поставят под съмнение позициите си заради  новите строги закони за сигурност и политизирането на търговията в Китай, предупреди еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис в Пекин в понеделник (25 септември).

„Европейските компании са загрижени за посоката на движение на Китай. Мнозина поставят под въпрос позицията си в тази страна“, каза Валдис Домбровскис в реч в столичния университет Цинхуа.

ЕС отдавна се оплаква от липсата на равни условия в Китай и политизирането на бизнес средата. Загрижеността се превърна в предпазливост след решението на Пекин да засили връзките си с Москва въпреки войната в Украйна.

Икономическите връзки на Европа с Китай са дълбоки, но Китай „може да направи много, за да помогне за намаляване на усещането ни за риск“, посочи Домбровскис.

Той даде за пример новия закон за външните отношения и скорошната актуализация на китайските закони срещу шпионажа, които са довели до „голяма загриженост за нашата бизнес общност“.

„Тяхната неяснота оставя твърде много място за тълкуване“, предупреди той. „Това означава, че европейските компании се опитват да разберат своите задължения – фактор, който значително намалява доверието на бизнеса и възпира нови инвестиции в Китай“, каза Домбровскис.

Еврокомисарят по търговията е на посещение във втората по големина икономика в света, където трябва да се срещне с висши икономически служители и да убеди Пекин, че ЕС не цели икономическо отделяне.

Пътуването му последва доклад на Търговската камара на Европейския съюз миналата седмица, който показа, че бизнес доверието е на едно от най-ниските си нива от десетилетия.

„В продължение на десетилетия европейските компании процъфтяваха в Китай“, заяви председателят на Камарата Йенс Ескелунд. Но след три бурни години, каза той, мнозина преоцениха позициите си за китайския пазар.

Това идва на фона на нарастващото търговско напрежение между ЕС и Китай, след решението на Брюксел да започне разследване на субсидиите за електрически автомобили в Пекин.

ЕС се опитва да защити европейските производители на автомобили, като наложи наказателни мита върху превозни средства, за които смята, че се продават несправедливо на по-ниска цена.

Ден след това съобщение китайското министерство на търговията отвърна на „голия протекционизъм“ на ЕС и каза, че мерките „ще окажат отрицателно въздействие върху икономическите и търговски отношения между Китай и ЕС“.

Домбровскис настоя, че Китай остава привлекателна инвестиционна възможност за европейския бизнес.

„И ЕС, и Китай се възползваха изключително много от това, че бяха отворени към света“, каза той. „Търговията и трансграничното сътрудничество помогнаха за оформянето на нашата икономическа и геополитическа сила.“

Той обаче подчерта, нарастващите предизвикателства пред бизнеса рискуват да превърнат „това, което мнозина виждаха като печеливша връзка през последните десетилетия, в губещо начинание през следващите години“.

Отказът на Китай да осъди войната на Русия в Украйна също представлява „риск за репутацията му“, каза той.

Позицията на Пекин „засяга имиджа на страната не само пред европейските потребители, но и пред бизнеса“, смята еврокомисарят.

Китай се стреми да се представи като неутрална страна в конфликта в Украйна, като същевременно предлага на Москва жизненоважна дипломатическа и финансова спасителна линия, докато международната  изолация на Москва се задълбочава.

Руският лидер Владимир Путин трябва да посети Китай следващия месец.

„Китай винаги се застъпва за свободата на всяка страна да избира своя собствен път на развитие“, каза Домбровскис.

„Така че за нас е много трудно да разберем позицията на Китай относно войната на Русия срещу Украйна, тъй като тя нарушава фундаменталните принципи на самия Китай.“, заключи той.

Mоже да хареса още