Начало » Кристофър Нолан: „Опенхаймер“ е предупреждение към света за изкуствения интелект

Кристофър Нолан: „Опенхаймер“ е предупреждение към света за изкуствения интелект

by Toni
0 Коментар

Историята за създаването на атомната бомба в новия филм „Опенхаймер“ е „предупреждение“ към света, докато сме се захванали с изкуствения интелект, заяви режисьорът на лентата Кристофър Нолан, цитиран от АФП.

Роденият във Великобритания създател на „Мементо“, „Дюнкерк“ и трилогия за Батман коментира, че вярва, че доста от страданията, свързани с технологиите „в нашето въображение произтичат от Робърт Опенхаймер“ – физикът, който е помогнал да се създадат ядрени оръжия по време на Втората световна война.

Това, което той и екипът му са направили в лабораторията Лос Аламос в САЩ, представлява „окончателен израз на наука, което е много позитивно, но е имало негативни окончателни последствия“, каза Нолан.

Подобно на тогава, поразителният напредък в сферата на ИИ поражда сходни страхове за опасностите от технология с потенциално неконтролируеми последствия.

Някои се опасяват, че изкуственият интелект може да избяга от създателите си и да застраши човечеството, подобно на учените, участвали преди 8 десетилетия в зората на ядрената епоха.

„Това е значим момент в история, настоящият също е такъв“, смята Килиън Мърфи, който играе Опенхаймер.

„Изследователите на ИИ свързват настоящия момент с „Опенхаймер момент“, имайки предвид първите атомни тестове, когато мнозина са се опасявали от неконтролируема верижна реакция, която да изпари цялата планета.

Тези, които работят върху ИИ „гледат към неговата история за насоки като например каква е тяхната отговорност и какво трябва да правят“, каза Нолан:

„Но не смятам, че има лесни отговори. Това е предупредителна история, показва опасностите“.

bnr.bg/

Mоже да хареса още