Начало » Нидерландия пуска България в Шенген по въздух и суша

Нидерландия пуска България в Шенген по въздух и суша

by Toni
0 Коментар

Нидерландският парламент окончателно премахна всички пречки пред пълноправното влизане на България и Румъния в Шенген след гласуване в четвъртък вечерта, 21 декември. Сега Австрия остава единствената пречка пред пълноправното влизане на двете балкански страни.

Това се случи след много странно гласуване в нидерландския парламент, което бе провокирано от предложение на партията “Нов социален договор“. Формацията настоя Нидерландия да се придържа към австрийското предложение за поетапно присъединяване на България към Шенгенското пространство – първо с летищата и пристанищата, а след неопределено време и със сухопътните граници.

Предложението на “Нова социален договор“ обаче не събра необходимото мнозинство, защото крайнодясната Партия за свободата на Херт Вилдерс, която взе най-много гласове на парламентарните избори преди месец, реши да не участва в гласуването.

Крайният резултат от гласуването означава, че позицията на нидерландското правителство за подкрепа на пълноправното присъединяване на България към Шенген остава непроменена.

Втората изненада в парламентарния вот бе, че „Народната партия за свобода и демокрация“ на премиера Марк Рюте подкрепи резолюцията за поетапно присъединяване на България към Шенген, въпреки позицията на правителството на Рюте за пълноправно членство на България.

Нидерландският премиер Марк Рюте се счита за фаворит за следващ генерален секретар на НАТО, а изборът за поста се решава с консенсус. Това означава, че Рюте е зависим и от подкрепата на България, но партията му очевидно има собствен дневен ред.

“Това решение (на нидерландския парламент) ни позволява да преговаряме с Австрия за окончателно решение за Шенген“, каза премиерът Николай Денков. “Преговорите ще продължат и ще приключат по начин, който да отразява притесненията на Австрия, която има много сериозни проблеми с миграцията“, допълни той.

Решение за премахване на Шенгенските граници по въздух би могло да се вземе още в петък от постоянните представители във формат Корепер, но такова заседание засега не е насрочено, коментира дипломат пред Euractiv.

Основният въпрос е дали частичното решение за Шенген е от полза за България. За Румъния пълноправното членство изглежда сигурно, но за България има риск да останем член на Шенген само с въздушните граници.

Междувременно президентът Румен Радев призова до края на годината управляващите да гарантират пълноценното приемане на България в Шенген. Според него с въвеждането на по-висока такса за транзита на природен газ през страната ни, която след това беше отменена, сме изгубили два месеца.

„Управляващите дължат обяснение за ощетяването на националния интерес и саботиране на пълноценната ни европейска интеграция“, заяви Радев пред журналисти на летище София.

Той настоя, че влизането ни в Шенген е било договорено за октомври, благодарение на служебното правителство, но кабинетът на Денков е провалил този план.

„За съжаление този импулс не бе развит, а се издигаха бариери по този път. Да не забравяме и нещо важно – политическото лицемерие има висока цена. Тази цена не се плаща от политиците, а от гражданите и от бизнеса“, посочи той.

Икономистът Георги Ангелов обаче твърди, че въвеждането на такса върху руския газ от България е причината Австрия изобщо да преразгледа твърдата си позиция срещу присъединяването на България в Шенген.

Българското правителство работи за вариант, в който членството в Шенген да стане на две стъпки. След като нидерландското правителство обяви, че вдига ветото си, този подход изглежда все по-практичен при убеждаването на Австрия да направи същата крачка.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, който е председател на парламентарната комисия по въпросите на ЕС, заяви по-рано тази седмица, че България ще настоява не за конкретна дата за пълноценно присъединяване към Шенген, а за ясни условия и автоматично приемане, без да е необходимо ново гласуване в Европейския съвет.

„Най-важното не е точната дата, а, ако може Шенген по земя да бъде направен така, че да не се минава повторно гласуване в Европейския съвет. Ключът към бараката е: може ли да се приемат такива условия, които да не изискват повторно гласуване“, заяви Петков.

Неговият коментар бе по повод предложението на австрийския вътрешен министър Герхард Карнер България и Румъния да получат възможност за първоначално отпадане на граничния контрол по въздух. В това предложение обаче няма срокове за отваряне на сухопътните граници.

Преди няколко дни в съвместно изявление Бойко Борисов от ГЕРБ и Кирил Петков направиха по-различна заявка: че трябва да имаме ясна дата и за приемане в Шенген по суша“.

euractiv.bg

Mоже да хареса още