Начало » Опозицията в Южна Африка иска правителството да гарантира, че Путин ще бъде арестуван, ако влезе в страната

Опозицията в Южна Африка иска правителството да гарантира, че Путин ще бъде арестуван, ако влезе в страната

by Toni
0 Коментар

Водещата опозиционна партия в Република Южна Африка заяви във вторник, че е предприела правни действия, за да принуди правителството да арестува Владимир Путин, ако руският президент присъства на планирана среща на върха в страната, предава АФП.

Претория е изправена пред дипломатическа дилема, откакто Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест срещу Путин, който трябва да посети страната за среща на БРИКС през август.

Във вторник партията Демократичен алианс (DA) заяви, че е подала съдебно заявление, за да гарантира, че правителството ще задържи руския лидер и ще го предаде на МНС, „ако президентът Путин стъпи в Южна Африка“

.„Този превантивен съдебен иск има за цел да гарантира, че Южна Африка спазва задълженията си“, каза министърът на правосъдието в сянка Глинис Брейтенбах в изявление.

Член на МНС, Южна Африка, която има тесни дипломатически връзки с Москва, трябва да бъде домакин на срещата на върха на блока Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка (БРИКС).Но правителството тепърва ще казва как възнамерява да се справи с тежкото положение на руския президент.

Брейтенбах каза, че прокуратурата търси „декларативна заповед“, за да се избегне повторение на 2015 г., когато Претория не успя да арестува тогавашния судански президент Омар Хасан ал Башир, който беше издирван по подобен начин от МНС.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков във вторник отказа да каже дали Путин ще пътува до Южна Африка за срещата на върха.

„Русия ще бъде надлежно представена“, каза Песков, добавяйки, че Москва очаква нейните партньори от БРИКС „да не се ръководят“ от „нелегитимни решения“ като заповедта за арест на МНС.

Съдебният иск на DA идва след като правителството предостави дипломатически имунитет на длъжностни лица, присъстващи на среща на външните министри от БРИКС тази седмица и на срещата на върха на държавните ръководители на групата през август. Някои тълкуват този ход като подготвителна стъпка за осигуряване на законово покритие за посещението на Путин – нещо, което Претория отрече.

„Тези имунитети не отменят заповед, която може да е била издадена от който и да е международен трибунал срещу който и да е участник на конференцията“, се казва в изявление на министерството на външните работи на Южна Африка.

Тяхното издаване е „стандартна“ процедура за домакинство на международни конференции, се казва в съобщението. Южна Африка отказа да осъди нахлуването на Русия в Украйна, което до голяма степен изолира Москва на международната сцена, заявявайки, че иска да остане неутрална и предпочита диалога за прекратяване на войната. По-рано този месец президентът Сирил Рамафоса каза, че страната му е била под „изключителен натиск“ да избере страна в конфликта след обвиненията, отправени към Кремъл.

Путин е издирван от МНС по обвинения, че Русия незаконно е депортирала украински деца.

https://bnr.bg/

Mоже да хареса още