Начало » Почина Сливенският митрополит Йоаникий

Почина Сливенският митрополит Йоаникий

by Toni
0 Коментар

След продължително боледуване днес е починал Сливенският митрополит Йоаникий, съобщиха от Светия Синод. В следващите дни синодът ще се събере на извънредно заседание и ще определи деня и часа на опелото и погребението на митрополита и ще определи негов наместник в епархията.

Светското име на митрополит Йоаникий е Иван Георгиев Неделчев. Роден е на 2 март 1939 г. в с. Пет могили, Сливенско. След завършване на основното си образование, е приет за ученик в Софийската духовна семинария. Студент е в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София. През 1961 г. в мъглижкия манастир „Св. Николай“ е подстриган в монашество с името Йоаникий от Старозагорския митрополит Климент под духовното старчество на архимандрит Герасим (по-късно Браницки епископ).

През 1963 г. в параклиса на Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в гр. София е ръкоположен за йеромонах от тогавашния ректор Макариополски епископ Николай. От 1964 г. до 1966 г. йеромонах Йоаникий е на богословска специализация в Московската духовна академия. След завръщането си в България е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. През 1968 г. по решение на Св. Синод в сливенския катедрален храм „Св. Димитър“ е възведен в архимандритско достойнство от Сливенския митрополит Никодим. От 1970 г. до 1971 г. той е на научна специализация в Старокатолическия богословски факултет в гр. Берн, Швейцария.

От края на 1971 г. повторно е протосингел на Сливенската митрополия, която длъжност заема четири години. През 1975 г. е назначен за викарий на Сливенския митрополит Никодим, който пост заема до 1980 г. Оттогава е утвърден за Сливенски митрополит.

dnevnik.bg

Mоже да хареса още