Начало » Сарафов нареди пълна проверка на прокурор Димитър Франтишек

Сарафов нареди пълна проверка на прокурор Димитър Франтишек

by Toni
0 Коментар

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов разпореди на отдел „Инспекторат“ при Върховната прокуратура извършването на цялостна проверка на работата на прокурора от Софийската градска прокуратура Димитър Франтишек Петров. Проверката ще обхване периода от 30 юни 2021 г. до 28 юни 2024 г., съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Прокурор Франтишек е наблюдаващ прокурор по делото срещу Нико Тупарев, който в края на миналата седмица беше освободен със съдебно решение от ареста без никаква мярка за неотклонение, а защитата му твърди, че прокуратурата неправомерно се меси в частен спор между съдружници. Прокурор Франтишек е работил и по казуса с „Осемте джуджета“ и бе един от проверяваните дисциплинарно прокурори, но прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, а след това и Върховният административен съд отказаха да го накажат за нарушения.

Сега от прокуратурата посочват, че проверката на работата му се налага с цел обезпечаване точното и еднакво прилагане на законите от прокурорите и следователите и предвид множество негативни публикации в медиите, свързани с работата на магистрата.

Ръководствата на прокуратурата се разграничават и намират за неправилно и порочно произнасянето на Петров по досъдебно производство, образувано през май 2024 г.

Многократно административните ръководители на прокуратурата и на Софийската градска прокуратура са заявявали, че не упражняват вмешателство в работата на наблюдаващите прокурори, но в същото време следва да се има предвид, че наред с вътрешното убеждение при произнасяне по наказателно производство наблюдаващите прокурори следва да се водят от съотносимото законодателство, както и от събраните по делото доказателства, посочват от държавното обвинение.

В рамките на ревизията на отдел „Инспекторат“ при Върховна прокуратура на работата на прокурор Петров от Софийската градска прокуратура през последните три години ще бъдат проверени: неприключени досъдебни производства, срочността на разследването по тях, своевременност и мотивираност на исканията за удължаване на срока на разследванията, своевременното и ефективно упражняване на правомощията по НПК за ръководство и надзор върху разследването и др.

Ще се проверяват неприключили преписки; спрени досъдебни производства, осъществен инстанционен, служебен и съдебен контрол по спирането и др.; прекратени досъдебни производства, по които не е осъществен съдебен или инстанционен/служебен контрол; внесени в съд дела.

Проверката обхваща и постановени откази за образуване на досъдебни производства; оправдателни присъди, изготвени въззивни и касационни протести; нерешени преписки и досъдебни производства; натовареността; депозирани в съответната прокуратура сигнали с оглед на данни за дисциплинарни нарушения и други.

Сарафов е разпоредил проверката да приключи с изготвянето на доклад, данните от който могат да послужат за предприемането на последващи дисциплинарни мерки.

dnevnik.bg

Mоже да хареса още