Начало » Съдят посланика ни във Вашингтон за дискриминация

Съдят посланика ни във Вашингтон за дискриминация

by Toni
0 Коментар

Според жалбата крещял и тормозел служители заради лоша оценка на любимата му чистачка в ПП към ООН

Посланикът на България във Вашингтон Георги Панайотов е ответник по жалба в Комисията за защита от дискриминация, а искът е подаден от генералния ни консул в Чикаго Светослав Станков. Делото касае времето, когато двамата работят в Постоянното ни представителство (ПП) към ООН в Ню Йорк. В основата е чистачката в мисията ни и съмненията, че отношенията между нея и  Панайотов са надхвърлили професионалното.

За чистачката Габриела Мирчева имало докладна с предложение за нейното отстраняване, изготвена от нейния пряк ръководител. Чистачката се оказала и алергична към прах. Панайотов, който по това време е посланик към ООН, отказал да я отстрани. Вместо това влязъл в пререкания с всеки, който си позволил да намери недостатъци в работата й. А такива не липсвали. Заради постоянното й  отсъствие от мисията, както и отказа й да върши каквото и да е, се завъдили мишки в ПП към ООН в Ню Йорк. Оплакванията срещунея започнали още през 2020 година. Тогава в Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк постъпила докладна от Нина Георгиева-Беленозова – завеждащ финансово-административната служба. В докладната Беленозова предлага Мирчева да бъде отстранена от работа или по-скоро да бъдат прекратени трудовите й правоотношения и да й се заплаща само на час за извършена работа.

„Самата аз се превърнах в чистачка, перачка и шивачка. Г-жа Мирчева е назначена на 8-часов работен ден, но трудно й се събират дори и 4 час. Сигурно е много бърза и чевръста и за това не се задържа толкова време“, пише в докладната Беленозова. Тя казва, че мисията ни в Ню Йорк е завъдила мишки по това време. Всичко било потънало в прах, а прозорците за години не били измити нито веднъж. Заради гризачите мисията плащала по 135 долара всеки месец, за да бъдат изтребвани животните, които пълзели навсякъде. Стаите, които били за временно настаняване на служители, също били потънали в прах.

В сигнала на Беленозова се описват още множество нарушения, сред които и непочистени асансьори,  които дори са били пълни с хлебарки. Всичко това се случва по време на пандемичната  обстановка от COVID-19.

Посланик Георги Панайотов обаче не взима предвид подробно описаните нарушения вместо това брани Мирчева, все едно е повече от негова служителка.

Служители в ПП също забелязват тяхната близост. Това дава повод и за завеждане на дело пред  Комисията за защита от дискриминация. Жалбата е подадена от Светослав Станков в началото на 2021 година. Станков сега е генерален консул на България в Чикаго. По време на конфликта му с Панайотов той е трети секретар в ПП към ООН в Ню Йорк.

Станков разказва в жалбата си пред Комисията за защита от дискриминация, че е бил нападнат от  Панайотов, и то след въпрос „Каква според теб е хигиената в сградата?“. Тогава Станков обяснил, че е  под всякаква критика. Стълбищата са заринати в боклуци и прах, а чистачката рядко се появявала.

При тези думи Панайотов нападнал Станков, започнал да го обижда, критикувал личните и професионалните му качества, дори го заплашвал. „Първо, крещейки, ми заяви, че нямам право да давам оценки, след като изрично сам потърси мнението ми. След което, отново крещейки, той ми каза, че съм „абсолютно некомпетентен и че си почивам откакто съм дошъл“. Обидните нападки по никакъв начин не кореспондираха с повода за разговора ни. Въпреки шока, който изпитах след това абсолютно недопустимото отношение спрямо мен, явно породено от факта, че съм изразил  мнението си за изпълнение на служебните задължения на хигиениста, с нормален тон помолих г-н Панайотов да не ми крещи и да ме остави на мира, след като в крайна сметка той е потърсил  становището ми по въпроса с хигиената. Крясъците продължиха и бях принуден да се отправя към  колата, в която ме чакаха съпругата и детето ми“, пише в жалбата си Станков. Нападките  продължили и в лична електронна кореспонденция в следващите седмици. „Всеки опит да изразя  алтернативна позиция по служебни въпроси срещаше груби текстови съобщения или имейли от  негова страна, които не ми даваха възможност да защитя позицията си“, пише още Станков и казва, че след инцидента пред блока двамата почти не комуникирали служебно. Той прилага още няколко примера за служебни конфликти, за които твърди, че Панайотов му крещял, а поводите били без основание.

Малко преди края на мандата си Панайотов дава професионална оценка на чистачката Габриела Мирчева „Изпълнението надвишава изискванията“ – въпреки докладната на прекия й ръководител Нина Беленозова. В същото време и в нарушения на правилата на Външното министерство на две страници Панайотов дава негативна оценка на Станков. Панайотов „…твърди позорящи факти и
обстоятелства по отношение на моята работа в ПП – Ню Йорк и предлага да ми бъде поставена втората най-ниска оценка за 2020 г., а именно: „Изпълнението отговаря не напълно на изискванията“, пише в жалбата си Станков. Според него целта е „да бъда опозорен и дискредитиран пред професионалната общност в МВнР и да попречи на по-нататъшното ми служебно развитие“. Именно тези факти накарали и Станков да подаде жалба до Комисията по дискриминация.  Решението се очаква в следващите седмици. Светослав Станков отказа коментар по иска си с мотива, че описаните в него действия на посланик Панайотов говорят сами. От Външно министерство и г-н Панайотов не изпратиха отговор на въпросите на BG VOICE до редакционното приключване на броя. В случай че ги получим, по-късно ще ги добавим в онлайн версията на тази статия.

bgvoice.com

Mоже да хареса още