Начало » Фицо направи обратен завой към Украйна

Фицо направи обратен завой към Украйна

by Toni
0 Коментар

Украинският премиер Денис Шмигал съобщи, че неговият словашки колега Роберт Фицо го е уверил, че Братислава ще продължи да подкрепя присъединяването на Украйна към ЕС и няма да блокира пакета от 50 милиарда евро финансова помощ от ЕС, въпреки предишната остра реторика към Киев.

Срещата между словашкия и украинския премиер в сряда (24 януари) дойде след няколко изявления на Фицо, които поставиха под съмнение желанието на Братислава да подкрепи Украйна. Той заяви, че Украйна „не е суверенна нация“ и настоя, че „трябва да се откаже от част от своята територия в полза на Русия”.

В окончателен документ, подписан от двамата премиери в граничния град Ужгород, Фицо възприе обратния подход и заяви, че двете страни са готови за по-нататъшно сътрудничество, насочено към възстановяване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

В съвместния документ се посочва още, че Словакия ще продължи да подкрепя интеграцията на Украйна и да участва в нейното възстановяване.

„Въпреки несъгласията, ние възнамеряваме да формираме политика на „нов прагматизъм“ с правителството на Словакия, която ще бъде от полза и за двете държави. Сигурен съм, че днешната среща с премиера Фицо ще отвори нова страница в нашите отношения“, коментира Шмигал.

Той потвърди, че Фицо го е уверил в продължаващата подкрепа на Словакия за кандидатурата на страната му за членство в ЕС, както и финансов пакет от 50 милиарда евро от ЕС. Според украинския премиер Фицо не възнамерява да пречи и на търговските доставки на оръжие.

Украински страхове

Украинските власти бяха притеснени от срещата предвид острата реторика на словашкия премиер срещу Киев.

Ден преди да пристигне в Украйна (23 януари), на въпрос на словашки журналист защо не се среща с украинския си колега в Киев, Фицо отвърна:

„Наистина ли смятате, че в Киев има война? Шегувате ли се? Просто отидете там и ще видите, че там хората водят абсолютно нормален живот.”

Изявлението му дойде, след като Русия нанесе още една ракетна атака срещу Украйна на същия ден, а самият той беше свидетел на въздушен удар по време на посещението си в Ужгород, на западната словашко-украинска граница.

Противоречивата реторика на Фицо повдигна въпроси дали срещата изобщо трябва да се състои. Украинският депутат Александър Мережко дори призова визитата да бъде отменена.

Украинският анализатор Дмитро Тужански коментира пред „Денник Н“ , че отношенията между Киев и Братислава не трябва да бъдат приятелски, но е необходима някаква форма на комуникация и отмяната на срещата би довела до дипломатически гаф.

euractiv.bg

Mоже да хареса още