Начало » Димитър Ганев: Президентът иска той да изглежда политическата алтернатива

Димитър Ганев: Президентът иска той да изглежда политическата алтернатива

Политологът сравни конституционните промени с Кутията на Пандора и изрази опасения от радикализацията им

by Toni
0 Коментар

При гласуването на правителството и в ГЕРБ, и в ПП-ДБ ще има нюанси като форма на социален отдушник, прогнозира той

Политологът сравни конституционните промени с Кутията на Пандора и изрази опасения от радикализацията им

„За мен е Кутията на Пандора. Всякакви идеи ще започнат да се пръкват.“
Това заяви в интервю за БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“, който изрази страховете си от радикални промени в Конституцията.

Не съм фен на такъв тип радикални промени, посочи Ганев относно намеренията да се преосмисли статута на служебния кабинет.

„Той се ражда като форма на неутрална власт. Не е български, той е привнесен. Има такива модели в Европа, но активирането му при други модели е по-трудно – при по-задълбочена политическа криза“, поясни той.

Запитан успяват ли служебните министър-председатели да се еманципират от държавния глава, Ганев изтъкна, че еманципацията е процес, не е момент.

„Министър-председателят, за да се еманципира от президента, му трябват поне няколко месеца, а мандатът свършва. Не им стига толкова времето да се еманципират напълно от президента. Изборът на премиера също предполага дали той ще се еманципира по-лесно, по-бързо, отколкото обратното. Президентът Радев от опита си с Огнян Герджиков се спря на модела „Стефан Янев“ и „Гълъб Донев“.

Относно репликата „ала-бала с президента“, произнесена от Кирил Петков в оповестените записи от Национален съвет на ПП, и сметките му, че формацията ПП заедно с ДБ всъщност има 7-10% представителност, Димитър Ганев коментира:

„Анализът на Петков е точен. Това пространство е около 300-350 000 избиратели. Той казва – ние не можем да излезем от това поле. Ала-балата е легитимацията на президента, който ги изкарва извън това поле. ПП беше припозната като политическия проект на президента, което ги изкара много извън това политическо пространство на либералната градска общност.“

Радев си дава сметка, че в парламента опозицията може да бъде само „Възраждане“, но те са по-радикални. Президентът иска той да изглежда политическата алтернатива, а не БСП, да се позиционира спрямо новия редовен кабинет, както се позиционираше спрямо Борисов преди няколко години, подчерта Ганев в предаването „Преди всички“.

И в ГЕРБ, и в ПП-ДБ ще има нюанси при гласуването, форма на социален отдушник, понеже недоволни има и в двете формации, смята политологът.

„Контролирано ще бъдат оставени тези да гласуват така, защото имат комфорта на 132 народни представители, 11 мандата отгоре, могат да си го позволят.“

https://bnr.bg/

Mоже да хареса още